Meny

Perspektiv

Styrk ditt immunförsvar i Coronatider

Vi lever i en svår och ovanlig tid. Många kristna har säkert följt nyhetsrubrikerna under den senaste månaden gällande covid-19-pandemin och funderat på Jesus ord om den sista tiden.

Personligen tror jag inte att jordens undergång står för dörren på grund av coronapandemin. Jesus sa i Matt. 24:8: ”Detta är bara början på födslovärkarna”, så vi kommer säkert att se värre pandemier i framtiden. Men oavsett när Jesus återkomst sker är det viktigt att vi i dessa tider har extra omsorg om vår egen och våra nära och käras hälsa och immunförsvar. I nuläget finns det inget vaccin och ingen effektiv medicin mot covid-19, och det bästa vi kan göra är att hålla god hygien och stärka vårt immunförsvar. Här kommer några riktiga tips på hur du kan stärka ditt immunförsvar.

God hygien 

I dessa tider är god hygien enormt viktigt. Tvätta händerna omsorgsfullt med mycket tvål och varmt vatten. Hosta eller nys inte rakt ut i luften eller i händerna – använd armvecket. Tvätta dig och din kropp varje dag, byt kläder och tvätta dessa ofta, byt lakan en gång i veckan och vädra din bostad ordentligt. Bär gärna handskar när du handlar i mataffären eller åker kommunalt. Vill du bära mask får du göra det, men det är mest för att skydda andra när du själv är smittad. 

Magen och mat 

Ät mycket växtbaserad mat som gärna har tillagats helt från grunden utan tillsatser och e-nummer. Undvik socker, alkohol och all skräpmat. Ät mycket bär och grönsaker i stället. Tänk på att ha med regnbågens alla färger på tallriken varje dag. Speciellt nyttiga är de mörkare färgerna som finns i grönkål, rödbetor, björnbär och havtorn som alla innehåller mängder av antioxidanter och C-vitamin. Undvik C-vitamintillskott då de har föga effekt på immunförsvaret. Se till att du i stället får i dig probiotika och alla vitaminer, mineraler och spårämnen i din dagliga kost. 

Motion och frisk luft

Ta en daglig promenad i friska luften. Gå gärna i skogen, utmed vatten eller runt kvarteret där du bor. Vardagsmotionen är värd mycket mer än att slita hårt en timme på gymmet någon gång i veckan. D-vitamin som vi får från tid i solen stärker immunförsvaret och kan hjälpa dig att förebygga influensa och andra virussjukdomar. 

Vila och tro på Gud

Gör vad du kan för att undvika stress. Satsa på återhämtning och se till att du sover mellan sju och åtta timmar per natt och vaknar utvilad. Sömn och vila är bland det bästa vi kan göra för immunförsvaret. Hitta din egen kvällsrutin för bästa nedvarvningen. Ett bra tips är att låta bli att titta på nyheterna eller sociala medier ett par timmar innan du går och lägger dig.