Meny

Perspektiv

Himlen kan inte vänta

Och jag såg en ny himmel och en ny jord. Den första himlen och den första jorden var borta, och havet fanns inte mer. /Upp 21:1 

För en tid tillbaka var det en film som hette Heaven can wait. Men det är inte sant. Himlen kan inte vänta.

Det finns inget på jorden som kan jämföras med himlen. Men alla tror inte det. Mark Twain, humoristen och ateisten gillade inte himlen. Han sa bl.a. ”Det finns ingen humor i himlen.” Han sa också: ”Jag föredrar himlen för klimatets skull. Helvetet för gemenskapens skull.”

En känd predikant, Bill Hybles, berättade om sitt första minne av himlen. Det var när han var medlem i en barnkör i kyrkan. De bar fina kördräkter och stod på trappor och tränade mycket. Han tyckte inte om kördräkten. Han hatade att behöva stå still så länge. Sedan sa han: ”För att göra saken värre sa dirigenten till mig: “Om du inte gillar att sjunga i kören, kommer du inte att tycka om himlen.” ”Som barn tänkte jag på himlen som en plats där man tar på sig kördräkten och står på trappor och sjunger för alltid.”

Är det vad himlen handlar om?

Kanske – Ja, det sjungs mycket. I Upp 14:3 läser vi: De sjöng en ny sång inför tronen och inför de fyra varelserna och de äldste,…  Jag tycker om att sjunga, kanske mest när jag är ensam och känner till orden i låten. Jag är säker på att i himlen kommer alla att sjunga. Tänk på vad som står i 1 Kor 15:51-53: Se, jag säger er en hemlighet: Vi ska inte alla insomna, men vi ska alla förvandlas, i ett nu, på ett ögonblick, vid den sista basunens ljud. Basunen ska ljuda och de döda ska uppstå odödliga, och vi ska förvandlas.   

Detta förgängliga måste kläs i oförgänglighet och detta dödliga kläs i odödlighet. 

Vet du vad det betyder? Det står att när du kommer till himlen kommer du att ha en perfekt kropp. Det kommer inte att vara något fel med den. Det handlar också om din röst. Ja, det är sant – du kommer att kunna sjunga. Ja, jag är säker på att vi alla kommer att känna melodin och alla orden också. Vi behöver inte använda många timmar på att lära oss låten eller att behöva läsa den från någon bok eller skärm. När vi kommer till himlen kommer vi definitivt att ha något att sjunga om. Så att sjunga i himlen blir mer givande än att sjunga här på jorden.

Men det finns människor som inte är övertygade om det. De är övertygade om att himlen kommer att bli en tråkig plats. Det finns de som hävdar att vi kommer att göra det samma dag in och dag ut. Det kommer att bli tråkigt.

Har du någonsin hört ett barn säga ”Jag har det så tråkigt”? ”Jag har det sååååå tråkigt!” Vad säger de sen? – Jag har ingenting att göra!” Naturligtvis finns det saker att göra. De kunde ha diskat, sopat golvet eller rengjort sitt rum. Det är mycket de kunnat göra. Men det var inte vad de menade. De säger att de vill göra något mer spännande, något annat … Något som fångar deras uppmärksamhet och underhåller dem.

De vill ha något nytt. Johannes säger att han såg något nytt. Han såg ”en ny himmel och en ny jord.” Upp 21:1 Och han som satt på tronen sade: ”Se, jag gör allting nytt.” Och han sade: ”Skriv, för dessa ord är trovärdiga och sanna.”  Upp 21:5

För att betona detta använder Gud bilder som vi alla känner till t.ex. ett bröllop. Oavsett vilken kultur eller vilket land du befinner dig i, gillar alla bröllop. I vår kultur tar ett bröllop större delen av en dag. Du har ceremonin och sedan festen som kan pågå i flera timmar. Men på Jesu tid kunde ett bröllop pågå i flera dagar. Det var mat, dryck, sång och dans. Alla hade det bra, ja, det var en social händelse.

Allt i himlen är elegant och vackert. Himlen blir inte tråkig. Det blir en upplevelse du aldrig har varit med om förut. Om du vill se en stjärna på nära håll kan du det. Du kan utforska havets djup, de högsta bergen eller grottvandra. Vad får mig att tro det?

…ha din glädje i Herren. Då ska han ge dig vad ditt hjärta begär. Ps 37:4

Och i 2 Sam 12:8 berättar Gud allt han har välsignat David med, och sedan säger han: … Och om det hade varit för lite skulle jag ha gett dig ännu mer. Om detta är Guds löfte här på jorden är jag övertygad om att det finns ännu fler i himlen. Himlen kommer att bli en underbar plats.

Det berättas om en missionär som undervisade i Västafrika. I en klass tänkte de på versen i 1 Thess 4:16: När en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då ska Herren själv komma ner från himlen, och de som har dött i Kristus ska uppstå först. 

En av eleverna frågade: ”Vad säger han när han ropar?”

Läraren säger att frågan förvånade honom och tankarna började vandra. Han hade sett många konstiga saker i världen. Han hade sett en god vän bli arresterad och torterad för saker som han inte hade gjort. Han tänkte på hur fattigdom tar bort värdigheten. Han var så upptagen av sina tankar att han blev förvånad över en ny fråga från eleven:  ”Du har inte svarat på frågan. Vad ska han ropa?”

Läraren väntade lite och sa sedan: ” Tillräckligt! Han kommer att ropa “Tillräckligt!” när han kommer.” Studenten blev förvånad: ”Vad menar du? Tillräckligt?” Tillräckligt lidande; Tillräckligt svält; Tillräckligt terror; Tillräckligt död; Tillräckligt hopplöshet; Tillräckligt sjukdom; Tillräckligt!

Som kristna har vi det ganska bra. Vår tanke på svårigheter är när bilen inte startar. Som kristna uppmanas vi att vara tacksamma för Guds välsignelser. Fil 4 säger: Gläd er alltid i Herren. Än en gång säger jag: gläd er!   När vi gör det kommer vi att få: Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus.

Men även de som är mest tacksamma har perioder där de kämpar, känner sig sårade och gråter. Jag tror att det är därför Gud betonar att det i himlen inte ska finnas någon som sörjer, gråter eller har ont. Det kommer att vara en plats där alla våra nära och kära som har dött i Kristus kommer att vara med oss.

Det berättas om en person som reste på ett plan med en teolog. De satt bredvid varandra och blev så småningom bekanta. Teologen sa att hans son nyligen hade dött. Den förre lyssnade när teologen berättade sin historia. Han sa att sonen kom hem från skolan en dag med feber, föräldrarna trodde att det bara var en liten förkylning som snart skulle försvinna. Men det var en stark form av hjärnhinneinflammation. Läkarna sa: ”Vi kan inte rädda din pojke. Han kommer att dö … “

Så pappan satt vid sängen på sjukhuset. Han lämnade inte sin plats. Mitt på dagen blev pojken sämre. Både syn och hjärna blev suddiga. Sedan säger han: ”Pappa, blir det mörkt?” Teologen säger till sin son: ”Ja, det börjar bli mörkt, väldigt mörkt.” Lite senare säger sonen: ”Pappa, jag tror att jag måste sova nu, tycker du inte det?” Och fadern säger, ”Ja, du har rätt, bara sov du.”

Sonen fixade kudden så att han kunde lägga sig bättre, och sedan sa han: ”God natt, pappa. Vi ses imorgon.” Sedan stängde han ögonen och somnade in. Teologen sa ingenting på länge, han tittade bara ut genom planets fönster. När han vände sig till den andra personen hade han tårar i ögonen. Och sedan säger han: ”Jag kan knappt vänta till den morgonen.”

Det är Bibelns budskap. Det kommer en dag då alla döda i Kristus kommer att uppstå. Det kommer en dag då all gråt, smärta och sorg kommer att ta slut. Det kommer en dag då allt som är fel kommer att vara borta.

Det är dagen vi borde längta efter. Det är dagen vi knappast kan vänta på. Jag tror inte vi behöver vänta så länge.

/Andakt vid FSA årsmöte 2020