Meny

Hälsohörnan

Får jag berätta om en hälsohistoria?

I år gav NETFLIX ut en ny serie, kallad ”Lev till 100, de blå zonernas hemligheter”. Författaren Dan Buettner reste runt i världen och undersökte fem unika samhällen, där människor lever långa och dynamiska liv upp till 100 år. Vilka är de, kanske du undrar? Fyra av de fem grupperna har gemensamma nämnare: de bor i en mer isolerad naturmiljö, tillhör samma nationalitet, vilket innebär att de delar kulturella och genetiska likheter och upprätthåller principer för en hälsosam livsstil. Dessa fyra platser är Ikaria (Grekland), Okinawa (Japan), Ogliastra-provinsen på Sardinien (Italien) och Nicoyahalvön (Costa Rica). Men den femte har många olika nationaliteter och kulturella bakgrunder, men delar värderingar bortom kultur eller nationalitet. Vilka är de? Sjundedagsadventisterna i Loma Linda, Kalifornien (USA). De lever i genomsnitt 10 år längre än den genomsnittlige amerikanen, och dessa 10 extra år är år av god hälsa och kvalitet som de kan njuta av. Vilka är deras värderingar?

Adventisterna har en speciell livsstil, som Gud har uppenbarat i Bibeln och genom Ellen Whites skrifter. De äter mycket frukt och grönsaker, motionerar regelbundet, dricker inte alkohol, röker inte, har social och andlig gemenskap genom att tillhöra en församling och mycket mer.

Jesus vill ge oss ett ”liv i överflöd” (Johannes 10:10). Vi accepterar honom som vår Skapare, Herre och Frälsare, vilket innebär att vi litar på hans vishet och råd. I Bibeln kan vi läsa tydlig vägledning om hur vi ska hålla oss i bästa form, som förhärligar Gud och gör livet mer njutbart (Första Korintiebrevet 6:19-20). Ellen White sammanfattade det på följande sätt: ”Frisk luft, solljus, avhållsamhet, vila, motion, rätt kost, vatten och förtröstan på gudomlig kraft — dessa är de verkliga botemedlen. Alla borde känna till naturens botemedel och lära sig hur man använder dem. ” (White, Hälsa för hela Människan, s.68.4).

I framtida artiklar kommer vi att gräva djupare i var och en av dessa åtta värdefulla hälsoprinciper för att lära oss hur vi kan uppleva ett liv i överflöd, genom att följa vår Skapares handbok som han har tillhandahållit för vårt välbefinnande. Vill du också ha en NYSTART i livet?

Du kan läsa mer om ämnet här (på engelska)

National Geographic:  The 5 ’Blue Zones’ where the world’s healthiest people live (på engelska)

Ellen White: Hälsa för hela människan