Meny

Från hjärtat - en julhälsning

Jag har varit ordlös under hela julen. Tänkt på vad jag ska skriva som julhälsning på Facebook. God jul känns liksom enkelt, men... Vad handlar denna ”god jul” om, egentligen?

Men så går tanken till en man som låg på sjukhuset med corona i flera veckor under hösten, t.o.m. i koma. De trodde inte han skulle överleva. Idag går han på egen hand och får rehabilitering. Om någon dag kommer han hem. Tanken går också till den personen som anställde mig per telefon i våras och trodde på mig trots mitt svaga tillstånd då. Hennes tro hjälpte mig tillbaka till arbetslivet, till livet, efter en lång sjukskrivning på grund av utmattning. Jag fick aldrig träffa henne, för plötsligt blev hon sjuk. Vi hoppades hela tiden att hon blir frisk, men i december dog hon. Jag träffade henne aldrig, men hennes medmänsklighet och tro på mig förändrade mitt liv. Hon kommer alltid att spela en viktig roll i min livsberättelse.

Tanken går också till den lilla flickan som vi bad för under hösten och det såg ut att bli bättre. Men på julafton – precis den tiden när hela världen försöker äta sin gemensamma middag – tar hennes andetag slut, bara en kort tid innan hennes syster eller bror ska födas till denna värld. Jag och min käre vän som har fått leva länge och tillfrisknat från en allvarlig sjukdom under det senaste året fäller båda tårar för denna flicka vi aldrig träffat men bett för tillsammans. Hon fanns i våra hjärtan och böner. Vi hoppas på att få träffa henne en vacker dag, där, hos Gud.

Och så tänker jag på dem som funderar på livet, vars tro vacklar, som känner sig ensamma, övergivna eller vill helst inte finnas överhuvudtaget. Jag tänker på dem som inte känner sig älskade trots att de har en stor släkt, familj eller församling att gå till. Jag tänker på henne som är nykter igen efter en lång kamp med alkohol. Och på henne som inte dog på sjukhuset under julveckan fast hennes lever var slut på grund av missbruket – våra böner blev hörda, hon fick en ny chans.

Facebook är full av vackra bilder. Livet har flera sidor, så även julen. För vissa är det en sorgetid, för andra en tid att glömma alla sorger och bara vara glad. Vissa samlas och äter tillsammans, andra har ingen att samlas med eller ingen plats, inget att bjuda på eller ens äta själv.

Vår värld är full av olika berättelser, så och juletiden.

Vad som ger mest frid är vetskapen om att det som julen är menad för att symbolisera – födelse av Jesus – förändrar allt. Födelsen av Gud i ett barn, som förändrade tideräkningen som inte ens pandemin har lyckats ändra på trots att den är en stark världsomfattande händelse, är ett mysterium. Men det gav oss det största löftet – Gud är med oss.

Jag har läst Bibeln på tre språk, har en examen i bland annat teologi, har arbetat inom kyrkan och lyssnat själv på otaliga predikningar. Ändå blir jag ordlös på julen. Budskapet bakom ”god jul” är stort. Så stort att jag egentligen inte kan förklara det. Jag vet bara att det betyder att jag har hopp bortom döden, att jag har trygghet när allt känns förvirrande och tomt eller osäkert. Att jag kan känna mig älskad även när det inte längre finns kvar någon som älskar mig. Att mitt livs viktigaste budskap är: Du är älskad! Med en kärlek som kommer med dig vart du än går, är för dig vem du än är, finns hos dig oberoende vilken situation du än befinner dig i just nu eller vad du än är rädd för i framtiden. Den kärleken bär genom allt. Våga lita på den. Jag tror att det är det som ”god jul” betyder för mig idag.

Frid och… god jul, till oss alla!

 

/ Janne Kütimaa på Facebook 26 december 2021