Meny

Använd säkerhetsbältet

Vi ska vara rädda om varandra och följa de råd som hälsomyndigheter och andra har gett oss. Låt oss använda de ”säkerhetsbälten” som finns, och samtidigt be om Guds beskydd.

Jag arbetade tidigare som ledare för ADRA Sverige och kan inte låta bli att också  följa med vad som händer i länder som inte har samma sjukvård som vi. I många utvecklingsländer har coronapandemin accelererat och när de saknar vaccin och relevant vård så dör många människor. Jag läste just att en ny beräkning visar att över en och en halv miljon barn har förlorat minst en av sina föräldrar till följd av coronapandemin. Det är alltså inte endast att sjukdomen i sig själv som drabbar människor utan även många nära och kära som också drabbas av följderna av denna smittsamma sjukdom.

Det senaste året har gett mig tid att fundera på vad man kan göra under tiden vi väntar på att det ska bli som vanligt. Du och jag kan ju inte ändra allt för att rädda världen. Men frågan är; vad vi kan göra, och vad vi som församling kan göra för att skydda oss.

Jag tänker på ett tillfälle när barnen var små och vi skulle köra i väg till Västerängs ungdomsgård på andra sidan Vättern. Vi hade skaffat bilkuddar till alla tre barnen för att de skulle sitta säkert. När vi bad barnen att sätta på sig säkerhetsbältet så att vi kunde komma i väg sa barnen; ”vi behöver inget säkerhetsbälte, för vi har ju bett Gud att beskydda oss”. Vad svarar man på det? Litar jag inte på Gud.

Det borde väl inte vara ett motsatsförhållande att lägga sitt liv i Guds händer och samtidigt göra allt för att minska riskerna för att råka illa ut. Samma gäller också för församlingen, vi vill öppna våra kyrkor för gudstjänst och gemenskap. Vi ber att Gud ska vara oss nära och beskydda oss. Vi ber att han ska fylla oss med sin kärlek. Och i denna kärlek vill vi samtidigt visa omsorg om varandra och vara uppmärksamma på hur vi träffas, så att det kan ske på ett så smittsäkert sätt som möjligt.

Kanske vi får vänta ännu ett tag innan vi kan ha gudstjänst och gemenskap så som vi brukar. Därför vill jag uppmuntra dig att hålla ut ännu ett tag. Vi ska vara rädda om varandra och följa de råd som hälsomyndigheter och andra har gett oss. Låt oss använda de ”säkerhetsbälten” som finns, och samtidigt be om Guds beskydd.

Carsten Berglund, verksamhetsledare Finlands Svenska Adventkyrka