Meny

Ukraina – vad gör ADRA?

08.03.2022

ADRA är en global biståndsorganisation, och aldrig blir detta mer uppenbart än under vårt svar på en kris. Vi har medarbetare från hela världen som samlas för att stödja vårt team i Ukraina och alla som berörs av konflikten.

Tusentals människor flyr nu från Ukraina varje dag i jakt på säkerhet, ADRA-team i länder runt konfliktzonen finns på plats och arbetar samtidigt som man kontinuerligt utvärderar aktiviteterna för att på bästa sätt nå varje person.

Polen:
Polen tar just nu emot flest flyktingar från Ukraina. ADRAs humanitära team möter flyktingar med paket inklusive hygienartiklar. ADRA har också börjat organisera psykosocialt stöd för inkommande flyktingar, samt samordna med den lokala adventkyrkan för att säkra boende för personer på flykt.

Slovakien:
ADRA-team i Slovakien arbetar med partners för att stödja flyktingar vid gränsen med grundläggande behov som psykosocialt stöd och förfriskningar. De har också samarbetat med den lokala adventkyrkan för att erbjuda boende för flyktingar.

Ungern:
ADRA i Ungern har etablerat en kontaktpunkt för flyktingar vid gränsen och samordnat med den lokala adventkyrkan för att erbjuda tillfälligt boende. De samordnar också leveransen av viktiga saker till västra Ukraina.

Rumänien:
ADRA-team har etablerat fem permanenta mottagningsstånd för flyktingar vid separata gränsplatser. De har samordnat boende för flyktingar med den lokala adventkyrkan och har kapacitet att ta emot över 2.500 personer. ADRA tillhandahåller mat, hygienartiklar och kläder till personer på flykt, samt psykosocialt stöd och medicinsk hjälp. Dessutom avslutade ADRA nyligen sin andra humanitära konvoj in i Ukraina med nödförnödenheter.

Ukraina:
Redan från startan av denna konflikten har ADRA, i samarbete med den lokala adventkyrkan, gett stöd och hjälp till människor i Ukraina. Bland annat inkluderar ADRA:s svar i Ukraina:

·         Övernattning för internflyktingar i Adventkyrkor

·         Hjälp med att transportera personer i transit till säkerhet

·         Tillhandahåller förnödenheter till skyddsrum och kyrkor

Be för de engagerade humanitära hjälparbetarna som hjälper människor på flykt från krig till säkerhet.

Till förstasidan