Måndag 2.8.

Mera trumpetande tranar i morgonens tystnad och varmt vatten i duschen innan massor av stigfinnare invaderade duschcontainrarna. Det käns vemodigt att camporee är snart slut men samtidigt är jag glad att jag har haft ett privilegium att kunna vara med på min sjunde TED stigfinnarcamporee.

Måndag förmiddag var fylld med olika slags aktiviteter, sista gången på detta läger för eftermiddag erbjöd en specialaktivitet då man gick i ett lag av tre personer som hade samma färg på en lysande armband och sökte gömda cd-skivor och samlade dem på en pinne.

Jag befann mig en gång nära finska kökstältet då det ekade lovsång från det stora tältet. Rösterna var glada, starka samt fyllda med iver och framtidstro. Något enastående härligt som lyfte tårar i ögonen. Ett stort tack för alla av er som varit med för att erbjuda våra unga en möjlighet för ett möte med Gud och andra stigfinnare från 20 olika länder.

Avslutningshögtid innehöll som vanligt mycket musik, denna gång önskesånger, ett kort tal, tack för alla deltagare och arbetare, man halade mer stigfinnarflaggan från tältets tak och räckte den över till följande arrangör, Holland. Sist såg man deras presentation om planer för Camporee 2014.

Nu var Faithbook Camporee 2010 över och många gick tillbaka på sina områden för att packa och riva ner konstruktioner, men man lade redan planer att träffas i Holland om fyra år.


Söndag 1.8.

Om man är vaken två timmar före väckningen så kan man i morgonens tystnad lätt höra flyttande tranarna trumpeta. Det är frågan om tranföräldrar, för de flyttar ca. två månader innan deras ungar. Konstigt nog men ungarna hittar till samma område utan att ha åkt den vägen tidigare. Egentligen inte så konstigt, för när det gäller Gud så är allting möjligt.

Söndagen blev en normal lägerdag ända tills kvällsmötet. I stället för att lyssna Bobby Bovell såg vi olika nationernas inslag. Det blev pantomimer från Bibeln med säregna nationella drag i dem. Därför var det inte så konstigt att se Sadrak, Mesak och Abednego använda bastukvastar i brinnande ungnen.

Det som gjorde djupaste intryck var ändå Storbritanniens inslag. Det handlade om en flicka som mötte många motgångar i livet. Hon blev mera och mera nedtryck av felaktiga val och kunde knappast orka leva. Men Jesus tog bort alla bördorna och gav i stället frälsningen.

Näst sista kvällen blev en aning senare än det som stod i programmet, för många ville umgås med varandra för man visste att i morgon blir det avslutningshögtid och därmed är lägret slut.


Sabbat 31.7.

Dagen började utan regn, men det var kyligt och blåsigt, så varma jackorna söktes från väskorna. Gudstjänsten bjöd på mycket musik, ett tal samt presentation om dopkandidaterna. Därefter gick vi ner till stranden in en procession och fick vara med då alla nio stigfinnare blev döpta. Två av dem var från Finland.

Efter lunchen samlades ett stor skara människor till festplanen för att tillverka en mänsklig mosaik. Deltagarna stod i särskilda rutor och visade färgade pappersbitar av storlek A3 ovanför huvudet. De mönstren som bildades fotograferades från lyftkranen och från ett flygplan.

På sabbaten ordnades inga vanliga aktiviteter, och folk gick runt i olika läger och samtalade med varandra eller spelade boll på planen. Det kändes trevligt att vi hade gäster från Helsingfors, Tammerfors och från Sundby. Några av dem hade t.o.m. sina stigfinnarskjortorna med fast de inte just för tillfället är med i någon patrullverksamhet.

Efter kvällsmötet blev det tur för deltagarna från "norra" lägren att besöka de som har slagit läger i södra sidan av området. Hos danskarna stektes det plättar, men en stor skara av människor samlades till lägerområdet av Estland där man sjöng massor av sånger. I ett skede kändes det nästan som ett karneval, men med god smak. Man blev också bjuden på smakliga småbitar av estniska bröd. Härlig upplevelse.

Innan natten surrade vi fast vår trädgårdspaviljon, för vinden hade ökat och vindpustarna försökte ta med den. Till all lycka mojnade vinden snabbt och natten blev lugn och fridfull...fast kanske inte för alla för den danska flaggan hissades upp en lång tid efter de andra :)


Fredag 30.7.

Dagarna löper ungefär lika från morgon till kväll, med undantag av dagens marknad och sabbatens program.

Väderprognoserna var inte lovande för dagen och enligt dem skulle det regna rejält då vi skulle samla in pengar till missionsprojekt i Sudan genom att ha marknad. Regnet öste ner redan två timmar innan evenemanget och det hann bli torrt före allting sattes i gång. Detta ser vi som ett mirakel / svar på våra böner. Nog har vi så underbar stor och mäktig Himmelske Far som tar hand om oss här på jorden.

Det blev emellanåt riktigt soligt och vi fick utan problem göra vårt bästa att samla in så mycket pengar som möjligt till skolan i Södra-Sudan. Erbjudandet på marknaden var enorm: plättar, pizza, sockor, massage, frisörtjänster, olika lägerminnen, tävlingar osv. Det kryllade av människor från lägret, men också från närliggande städer och kommuner.

I kvällsmötet gjorde huvudtalaren Bobby Bovell en vädjan och resultatet är att i morgon blir det ett dophögtid av 9 stigfinnare. De hade nog länge planerat detta, för det behövs att människan mognar till ett så stort beslut. Hoppas att vädret inte ställer till något problem i morgon...och det gör väl inte efter det man fick erfara idag.


Torsdag 29.7.

Det blev plättar på onsdagkvällen fast vi var nog tvugna att göra smeten, som vi fått, lite tjockare för kunna steka plättar. Kvällen var betydligt lugnare än dagen innan och Göran och Hannu som tjänstgjorde som nattvakter hade lätt uppgift och kunde lägga sig redan kl. 01:15.

Förmiddagen följde samma mönster ända tills slutet av morgonmötet, för därefter blev det första aktivitetstiden. Finlandssvenska gruppen hade alla fått samma gula färgkod, så de fick välja bland aktiviteter: första hjälp, vänskapsband, motorbåtsport, gladiatorer, att tälja en smörkniv, tillverka ett kort och något annat som jag inte kommer ihåg.

Värmen var redan på morgonen hög och det meddelades att alla skulle komma ihåg att dricka tillräckligt och så långt som jag vet har ingen lidit avsevärt av uttorkning eller andra symptomer av brist på vätska. Före kvällsmaten blev det klart att idag har slagists alla tiders värmerekord i Finland, 37.2°C. Så varmt hade vi inte på Camporee, men till 34 grader kom vi nog. För att underlätta värmen ordnades det ett vattenkrig med ordentliga ansiktsmålningar osv.

Vår grupp förberedde sig för tiden efter efter kvällsmötet, för då kommer nationerna på södra sidan av lägerområdet att besöka de "norra" nationerna. Vi snyggage upp vårt område med att städa, tillverka en port och ett välkomstskylt, ordna vårt förvaringstält och lite annat här och där för att kunna ta emot gäster. Våra planer är att bjuda dem på sånger, trevligt samvaro och plättar. Senare på veckan är det vår tur att besöka de nationerna på södra sidan (Holland, Lettland, Norge, Polen, Estland, Ryssland och Danmark).

Folk har i stort sätt varit på gott humör fast värmen har försökt göra sitt bästa att dra ner atmosfären. Gör man en titt bakåt i tankarna så kommer man ihåg att det har varit varmt både i Danmark för 4 år sedan och i Polen sommaren 2002. Men nog måste man säga att sällan erfarar man sådana här värmeförhållanden i Finland...som redan skrivits inte en enda gång tidigare.


Onsdag 28.7.

Dagen började kl. 7:30 med väckning, därefter följde de normala morgonsysslorna och frukosten. Finland har för första gången ett gemensamt kök därifrån maten hämtas. Det bildades köer till maten och en del använde väntetiden genom att hjälpa till med att bygga en flaggstång. Efter maten blev det nämligen flagghissning och morgonmötet i stora tältet. Pigga sånger, andakt med Bobby, olika musikinslag och information om nödvändiga ting.

Sedan följde tid för att bygga lägerområden, lunch och ett 'lek' där man skulle lära känna varandra bättre genom att byta små pärlor och tillsammans med en grupp av 6 stigfinnare, vars medlemmar bestod av 3 olika nationer göra lätta uppgifter i nationella lägren och på det samla stämpel i sångboken. Efter man har fått minst 8 olika kan man få ett specialmärke.

Dagen har varit varm, upp til 32°C, och det betydde att simstranden var väldig populär under fri tid. Kalla drycker såldes också stora mängder från kiosken. Kvällsmaten smakade och det blev dags för kvällsmöte.

På grund av skogsbrandsvarning kan vi inte ha i kväll egna lägerbål, men istället har gruppen FSA som andra kallar oss planerat steka plättar och dricka lite te med goda skorpor. Läggdags blir ca. 23:00.


Tisdag 27.7.

Redan länge på förhand började det höras trumslag från brittiska området och stigfinnarna började strömma in från olika håll till stora tältet. Inne i tältet sjöng man olika lovsånger, fick bekanta sig med världens stigfinnarledare Jonatan Tejel samt lägrets gästtalare Bobby Bovell. I programmet ingick också en sketch av några finska frivilliga medhjälpare samt en del nödvändig information för att lägret skulle löpa bra.

Finland erbjöd varje deltagare en bulle på finska lägret och då kan ni tänka att det kryllade av stigfinnare i den lilla skogsplätten som är vårt område. Det blev senare än planerat men alla var glada att få träffas och ville inte gå till sina enga områden så lätt, men till slut blev det tyst på lägret.


På tisdag kväll den 27.juli börjar Trans-Europeiska Divisionens 10. stigfinnar Camporee på Iso-Kirja. Platsen är ett läger- och kurscenter söder om Keuruu i Mellersta-Finland. Det väntas att komma ca. 2300 stigfinnare, ledare och frivilliga arbetare för att ha det trevligt genom scoutfärdigheter och annat som hör till saken samt tillsammans lovprisa Herren med sånger, andliga möten och andakter.